Sizin için neyin normal olduğunu bulmak, meme sağlığınızla ilgili farkındalık yaratmak için mükemmel bir fırsattır.
Sizin için neyin normal olduğunu öğrendikten sonra yaygın meme problemleri hakkında bilgi edinmek önemlidir. Bazı yaygın semptomlar daha şiddetli bir hastalık gösterebilirken, diğerleri zararsızdır.
Hadi bu semptomlara ve başlangıç olarak yapabileceğin şeylere bir göz atalım.
Meme farkındalığı
Meme farkındalığı, kendi kendine kontroller ve memeleriniz için ideal olan doktor muayeneleri yoluyla meme sağlığınızı sık sık izleme uygulamasıdır.
Amerikan Kanser Derneği'ne göre, meme kanseri genellikle semptomların başlangıcından sonra teşhis edilir, ancak hastalığı olan kadınların çoğunda çok belirgin semptomlar yoktur.
Bu nedenle, kendinizi meme kanserinden korumak için memelerinizin farkında olmanın ve düzenli kontroller yaparak farklılıkları erkenden fark etmenin ne kadar önemli olduğunu vurgulamalıyız.
Meme Kontrolü ve Meme Kanseri Teşhisi
Meme muayenesi, meme farkındalığının en önemli noktalarından biridir. Bu nedenle, bir tıp uzmanıyla kendi kendine muayeneyi öğrenmek ve rutin kontroller yapmak hayati önem taşır.
Amaç, her kadının genç yaşta başlayan normal meme dokusunu tanıması ve bir sağlık uygulayıcısında anormal değişiklikleri derhal bildirmesidir.
Aşağıdakiler düzenli meme kontrolü ve farkındalığı için mevcut yöntemlerdir:
Kendi kendine muayene
Ayda bir kez, ideal olarak adet döngüsünün beşinci ve yedinci günü arasında, her kadın kendi kendine muayene yapmalıdır.
Sağ eli başın arkasına yerleştirerek başlayın.
Kontrolü sol elinde iki veya üç parmağıyla yapın.
Meme ucunun etrafından başlayarak ve meme dokusuna hafifçe basarak, herhangi bir hassasiyet veya topak olup olmadığını kontrol etmek için saat yönünde dairesel hareketler uygulayın.
Tüm memeye bakıldıktan sonra koltuk altına bakın.
Aynısını sol meme için de uygulayın.
Görüntüleme testi
Meme kanseri görüntüleme, hastalığın tespitine, evresinin ve genişliğinin değerlendirilmesine yardımcı olur.
Kullanılan dört farklı görüntüleme yöntemi vardır:
Tarama mamografisi: Temel olarak memelerin düşük dozlu bir röntgen resmidir.
Teşhis Mamografisi: Memede bir yumru, ağrı, meme başından akıntı, boyut veya şekil değişikliği veya meme kanseri öyküsü gibi alışılmadık değişiklikler arayan bir röntgen testidir.
Ultrasonografi: Ultrasonografi tipik olarak bir yumruların katı olup olmadığını veya yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak sıvı ile doldurulduğunu söyleyebilir.
Meme MRI: Meme, manyetik rezonans görüntüleme (MRI) kullanılarak dikkatle incelenebilir. Memenin MRG'si ağrısızdır ve radyasyon kullanmaz. Bu nedenle, çoğu insan yöntemin herhangi bir sağlık riski oluşturmadığını düşünmektedir.
Biyopsi
Bir durumdan şüphelenildiğinde, bir mikroskop altında muayene için hücreleri veya dokuyu uzaklaştırmak için bir biyopsi yapılır.
3 Tip Biyopsi Tipi Önerilebilir:
İnce iğne aspirasyonu (FNA) Biyopsi: Yumru, kan testi iğne çubuğundan biraz daha büyük bir işaret bırakan ince, küçük bir iğne ile örneklenir.
Stereotaktik çekirdek biyopsi: Doku biyopsi iğnesi ile çıkarırken mamografi gibi sıkıştırmayı içerir.
İğne (Tel) Lokalizasyon Biyopsisi: Bu tür biyopside, hastalıklı doku bir iğne ve tel kullanılarak bulunur ve daha sonra cerrahi olarak çıkarılır.
Meme Problemleri - Yaygın Meme Hastalıkları
Meme sağlığı yolculuğunuz sırasında,yaygın meme hastalıklarını öğrenerek meme sağlığı konusundaki farkındalığınızı genişletmek de yararlı olacaktır.
Meme sağlığı söz konusu olduğunda kontrol edilecek sekiz semptom nedir?
Ağrılı göğüsler (mastalji)
Göğüs kitleleri
Göğüs kistleri
Meme boşluğu
Meme başı kaşıntı
Memenin iltihabı (mastitis)
İyi huylu fibrokistik hastalık
Fibroadenomlar (lifli yumru)
Risk faktörleri
Meme kanseri önleme ile ilgili olarak, risk faktörlerini bilmek faydalıdır. Meme kanseri riski, aile öyküsü, yaş, kilo ve diyet alışkanlıkları gibi çeşitli faktörlerden etkilenebilir.
Meme sağlığını etkileyen risk faktörlerini öğrenmek ve önleyici bakım uygulaması, meme sağlığının daha fazla farkında olmak için iki temel adımdır.
Bu risk faktörleri mutlaka meme kanseri alacağınız anlamına gelmez. Meme kanseri, bu risk faktörlerinden hiçbiri olmayan kadınlarda bile gelişebilir.
Meme kanseri için bilinen risk faktörlerini sıralayalım.
Meme kanseri için bilinen riskler
Kadın olmak: Meme kanseri kadınlarda erkeklerden daha yaygındır.
Artan yaş: Kanser gelişme riski yaşla birlikte artar.
Aile Sağlığı Geçmişi: Meme kanseri olan bir aile üyesine sahip olmak, hastalığı geliştirme riskinizi artırır.
Meme koşullarının ve meme kanserinin kişisel öyküsü: Bir meme biyopsisinde lobüler karsinomda in situ (LCIS) veya göğsün atipik hiperplazisini ortaya çıkarırsa, meme kanseri geliştirme şansınız arttırılır. Veya bir memede meme kanseri olması, başka bir memede kanser olma riskini arttırır.
Aşırı Kilolu Olmak: Aşırı kilolu olmak, meme kanseri gelişme riskini ve iyileşmeden sonra nüks riskini artıran bir risk faktörüdür.
Alkol tüketimi: Çalışmalar, alkollü içecek içmenin de meme kanseri riskini artırdığını göstermiştir.
Göğüs veya yüze radyasyon: 30 yaşından önce yoğun radyasyona maruz kalmak da risk grubunda olmanıza neden olabilecek faktörlerden biridir.
Hamilelik ve emzirme öyküsü: Uzun süreli emzirme meme kanseri riskini azaltır.
Menstrüel Geçmiş: 12 yaşından önce menstrüasyon yapan kadınlar meme kanseri riski daha yüksektir.
Göğüs yoğunluğu: Daha yoğun göğüsler daha az yoğun göğüslerden daha büyük bir risk oluşturur.
Meme Sağlığı Yolculuğunuz & Meme Kanseri Bakımınız İçin Öneriler
Yukarıdaki risk faktörlerinden herhangi birinin olmamasına rağmen çok sayıda kadına meme kanseri teşhisi konur.
Bu nedenle, memelerinizin durumuna çok dikkat etmek ve sağlığınızı her şekilde iyileştirecek uygulamaları benimsemek, meme kanseri geliştirme riskinizi önemli ölçüde en aza indirecektir.
Meme sağlığınızı iyileştirmenin 6 yolu
Sağlıklı bir kilo korumak
Egzersiz yapmak
Dengeli bir diyet
Alkol sınırlamak
Vitamininizi alın, özellikle D vitamini
Meme kanseri riskiniz konusunda doktorunuzdan bilgi almak
Çok Uzundu Okuyamadım Diyenler İçin Özet
Meme farkındalığı, her kadının bilmesi gereken meme sağlığının bir yönüdür. Bu farkındalık seviyesine ulaşabilmeniz için düzenli olarak kontrol yapmaya devam etmelisiniz.
Memelerinizi üç farklı şekilde kontrol edebilirsiniz: kendi kendine muayene ederek, bir görüntüleme testi yaparak ve biyopsi alarak.
Kendi kendine muayene, her koşulda yararlı olabilecek bir kontrol seçeneğidir. Farklı muayene ve kontrol seçenekleri hakkında doktorunuzla görüşme, bu konuda en sağlıklı yoludur.
Yaygın meme hastalıklarını bilmek başka bir önemli adımdır. Bu sorunlardan hangisini yaşadığınızı belirleyebiliyorsanız veya yaşadığınız şeyin bir sorun olup olmadığını belirleyebiliyorsanız, göğüslerinizin sağlığına ilişkin farkındalık dereceniz yükselecektir.
Örneğin, ağrılı memeler (mastalji), meme topakları, meme kistleri, meme başı akıntısı, meme ucu ve meme kaşıntısı, meme iltihabı (mastitis), iyi huylu fibrokistik hastalık ve fibroadenomlar (lifli yumru) yaygın meme hastalıklarıdır.
Son olarak, kişinin meme kanseri geliştirme olasılığını artıran ve mümkünse bu faktörleri değiştirmek için çaba gösteren faktörlerin farkında olmak önemlidir.
Bununla birlikte, değiştiremesek bile, risk faktörlerinin varlığının kanser geliştireceğimiz konusunda mutlak bir kesinlik olduğunu ima etmediğini her zaman hatırlamalıyız.
Ve kendimizin en sağlıklı ve en başarılı versiyonları olmak için iyi davranışlar geliştirmeliyiz.
Yorumlar