Meme kanseri, hiçbir risk faktörü olmaksızın bütün kadınları etkileyebilir ve günümüzde kadınlar arasında en sık görülen kanser türünü oluşturmaktadır.
Ancak 1980'lerden bu yana taramadaki hızlı gelişmeler, araştırmacıların meme kanserinin kendini nasıl gösterebileceğinin arkasındaki süreçleri ve ayrıca hangi vitaminlerin meme sağlığı için iyi olduğunu daha iyi anlamalarını sağladı.
Dünya Sağlık Örgütü sadece 2020'de, dünya genelinde 650.000'den fazla kadının meme kanseri olduğunu öğrendi. Bu, özellikle menopoz sonrası dönemdeki kadınlar arasında büyük bir endişe nedeni oldu.
Ama bu bir kayıp değil. Yukarıda bahsedildiği gibi, meme bozuklukları konusundaki artan farkındalığımız, belirli tekniklerin ve takviyelerin artık farklı meme bozukluklarıyla mücadeleye yardımcı olduğu veya yakın tarihte bunları tamamen önlediği anlamına gelebilir.
Sağlıklı kiloyu korumak, egzersiz yapmak ve düzenli tarama yapmak gibi bu tekniklerin bazıları iyi bilinmektedir. Ancak, genel sağlığımızı da desteklerken aynı zamanda meme sağlığını geliştirmek için ekstradan yapabileceğimiz küçük ama önemli şeyler de var.
D vitamini
“Güneş ışığı vitamini” olarak da bilinen D vitamini, vücudumuzdaki fosfat ve kalsiyum seviyesini düzenlemeye yardımcı olur. Bu, kemiklerimizi, dişlerimizi ve kaslarımızı sağlıklı tutmak için çok önemlidir. Hatta son araştırmalar, meme kanseri başta olmak üzere meme rahatsızlıklarına karşı en etkili vitaminler arasında olabileceğini de gösteriyor.
Healthline'a göre, Amerikalı yetişkinlerin %42'ye kadarı sürekli olarak optimalin altında D vitamini seviyelerine sahiptir.
Bu tür bir eksiklik uzun vadede bilişsel bozulma, kardiyovasküler hastalık riskinde artış, raşitizm ve raşitizm gibi birçok rahatsızlığa yol açabilir, ve tabii ki meme kanserine de.
D vitamini seviyeleri ile meme kanserinden korunma arasında açık bir ilişki olduğunu araştıran araştırmalar her geçen gün artıyor. Örneğin, 2017'de yapılan bir çalışma, D vitamini takviyesi alan kadınların ortalama olarak meme kanserine yakalanma olasılığının yaklaşık %50 daha az olduğunu gösterdi.
Çoğu insan için, yılın yaklaşık yarısı boyunca sağlıklı D vitamini seviyelerini sürdürmek için gereken tek şey güneştir. Bu nedenle, Mart'tan Ekim'e kadar çoğu insan ihtiyaç duyduğu tüm D vitaminini güneşten alabilmelidir. Bununla birlikte, güneş uzun süre ulaşılamadığında alternatif D vitamini kaynakları kullanılabilir.
Yine de Ulusal Tıp Kütüphanesine göre dünya çapında bir milyardan fazla insan D vitamini eksikliği ile karşı karşıya.
En yaygın D vitamini kaynaklarından bazıları:
Somon, ringa balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar
Yumurta sarısı
Karaciğer
Portakal
Süt veya kahvaltılık gevrekler gibi güçlendirilmiş gıdalar
D2 vitamini ve D3 vitamini, diyet takviyeleri olarak erişilebilir. Ancak D3 vitamininin meme hastalıklarına karşı daha faydalı olduğu kanıtlanmıştır. Güneşe çok az maruz kalan, daha yaşlı olan veya güneşe maruz kalmadan D vitamini sentezini zorlaştıran daha koyu tenli hastalara sıklıkla bir D vitamini takviyesi reçete edilir.
C vitamini
C vitamini veya askorbik asit, suda çözünen bir vitamindir. Suda erir ve çok kolay dağılır ancak vücutta iyi depolanmadığından düzenli alım gerektirir. Enfeksiyonları kontrol etmede ve yaraları iyileştirmede önemli bir rol oynar ve zararlı serbest radikalleri nötralize edebilen güçlü bir antioksidandır.
C vitamininin korumaya yardımcı olduğu bazı yaygın rahatsızlıklar hipertiroidizm, anemi, diş eti hastalığı ve iskorbüttür. 19 yaş üstü yetişkinler için önerilen günlük C vitamini miktarı erkekler için 90 mg, kadınlar için 75 mg'dır. Bununla birlikte, bu alımın sigara içenler veya hamilelik sırasında arttırılması gerekebilir.
Neyse ki, C vitamini takviyeleri kullanma fikrine fazla hevesli olmayanlar için birçok yaygın gıdada kolayca bulunur.
En iyi doğal C vitamini kaynaklarından bazıları:
Portakal
Çilekler
Brokoli
Patates
Ananas parçaları
Karnabahar
E vitamini
E vitamininin birincil işlevleri, gözleri sağlıklı tutmak, cildi korumaya yardımcı olmak ve vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı doğal savunmasını güçlendirmektir. Genel gıda maddelerinde çok yaygın olarak bulunur. E vitamini vücutta verimli bir şekilde depolanır, yani günlük alıma ihtiyacınız yoktur.
Ayrıca, düzenli E vitamini alımının meme sağlığı için faydalı olabileceği, daha yüksek E vitamini seviyeleri ile düşük meme kanseri seviyeleri arasında bir ilişki olduğunu gösteren çalışmalarla öne sürülmüştür.
Ancak, bu sonuca bilim camiasında itiraz edilmektedir. Yine de meme sağlığını çok fazla etkilemese de E vitamini vücudumuzdaki diğer birçok süreç için oldukça faydalıdır.
Bazı yaygın doğal E vitamini kaynakları:
Ay çekirdeği
Fıstık ve badem
Ispanak
Balkabağı
Avokado
E vitamini çoğu takviyede alfa-tokoferol formunda bulunur. E vitamininin bu sentetik formu, doğal gıdalarda bulunanlardan farklıdır. Bununla birlikte, meme sağlığını desteklemenin yanı sıra çeşitli koşullar için çok faydalı olduğu gösterildiğinden, takviyeler listenize yine de iyi bir ek olabilir.
B6 vitamini
B6 vitamini aynı zamanda birçok gıda maddesinde doğal olarak bulunan suda çözünen bir vitamindir. Genellikle B6'nın aktif koenzim formu olan Piridoksal 5' fosfat olarak ölçülür.
B6 Vitamini, makro besinlerin parçalanması, bağışıklık fonksiyonunun desteklenmesi ve beyin sağlığı dahil olmak üzere çeşitli işlevleri yerine getirmesi için 100'den fazla enzime yardımcı olan ve son zamanlarda vücudun meme kanserine karşı savunma mekanizmasını geliştirdiği gösterilmiştir.
B6 Vitamini eksikliği vücudun bağışıklık sistemini olumsuz etkiler ve meme bozuklukları geliştirme olasılığının artmasıyla bağlantılıdır. Yeterli B6 vitamini tüketmemek mikrositik anemi, dermatit, glossit ve depresyon gibi başka durumlara da yol açabilir.
Ulusal Sağlık Enstitüleri, yetişkin erkekler için günlük 1,3 mg ve kadınlar için 1,2 doz önermektedir. Ancak gebelikte bu gerekli doz 1.9 mg'a çıkar.
B6 vitamininin en yaygın doğal kaynaklarından bazıları şunlardır:
Kümes hayvanları
Yulaf
Muz
Soya fasulyeleri
Süt
Güçlendirilmiş kahvaltılık gevrekler
B6 Vitamini ek gıda formunda da mevcuttur ve doktorlar tarafından çocuklar ve gençler için geliştirilmiş bilişi ve ayrıca şekerlerin, yağların ve proteinlerin uygun şekilde parçalanmasını teşvik etmesi için önerilir.
Bonus: Balık Yağı!
Balık yağı, tam olarak bir vitamin olmasa da, meme sağlığı ve diğer vücut fonksiyonları için son derece faydalı birçok bileşen içerir. Balık yağında bulunan omega-3 yağ asitleri vücuttaki her türlü iltihaba karşı savaşarak meme rahatsızlıklarına uygun ortamın oluşmasını engeller.
Ek olarak, çalışmalar ayrıca vücuttaki toksisiteyi önleyerek kanserle mücadelede omega-3 yağ asitlerinin aktif rolünü de göstermiştir.
Bununla birlikte, sağlık pratisyenleri, balıkları taze ton balığı gibi belirli türler olarak tüketirken bir miktar dikkatli olunmasını tavsiye etmektedir. Hangi balığın satın alınacağını seçerken temel kural, çok az düzeyde cıva içerdiğini gösterdiğinden, hamsi ve sardalya gibi daha küçük, sürdürülebilir şekilde yakalanan balıkları tercih etmektir.
Balık yağı takviyeleri de diyet takviyeleri olarak çok yaygın olarak kullanılmaktadır. Popüler bir balık yağı takviyesi, doğal olarak yakalanmış hamsi ve sardalya kaynaklı 1100 mg kombine DHA ve EPA içeren Nordic Naturals Ultimate Omega'dır.
Vitaminler meme kanserinin geri gelmesini önleyebilir mi?
Henüz hiçbir vitamin veya takviyenin meme kanseri nüks riskini azalttığı gösterilmemiştir. Bununla birlikte, bu listede belirtilen vitaminlerin birçoğunun, kendi başına meme rahatsızlıklarının birincil caydırıcısı olan meme sağlığına faydalı olduğu düzenli muayenelerle kanıtlanmıştır.
Ayrıca çoğu uzmanın gerekli vitamin ve mineralleri takviyelerden ziyade doğal kaynaklardan elde edilmesini tavsiye ettiğini de belirtmek gerekir.
Meme sağlığı çok karmaşık bir konudur. Ve onu iyileştirmeye çalışırken egzersiz, sağlıklı kiloyu korumak ve düzenli kontroller gibi birçok şeyi göz önünde bulundurmamız gerekiyor.
Yine de bu listede incelenen vitaminler bilimsel analiz açısından somut temellere dayanmaktadır ve çoğu kadın için ağır hastalıklardan korunmak için çok faydalı olabilir.
Comments