top of page
Yazarın fotoğrafıAlara Akcasiz

Meme Sağlığın için Deneyebileceğin 3 Fikir (Bonus: 1 Bırakman Gereken Alışkanlık)

Konu sağlık olunca akan sular duruyor fakat konu "kadın sağlığı" olunca bizi durduran bazı şeyler var. Her şey açık açık konuşulmadığı için kendimizi Google'da "Adetim 3 gün gecikti" ararken buluyoruz. Yaşımız kaç olursa olsun doktor randevusu almadan önce iki kere düşünüyor ve hasta olabileceğimiz gerçeğini bir süre düşünmemek istiyoruz. Hele ki mesele memelerimiz olunca. Memelerimiz toplumun objeleştirdiği, yücelttiği ve etiketler iliştirdiği bir organ da olsa aslında vücudumuzun bizimle kadın sağlığımız için iletişim kurmak için kullandığı araçlardan birisi.


Bilirsin, reglin yaklaştıkça ağrıyan, üşüyünce meme uçları sertleşen, doğurganlık dönemin yaklaştıkça şişen bir organ. Sürekli olan bize sinyaller gönderen... Peki memelerini yakından dinlemek için neler yapıyorsun? Ona ne kadar iyi bakıyorsun? Bu yazımızda meme sağlığını iyileştirmek için 3 öneri vereceğiz ve de bir tane uzak durman gereken fikir vereceğiz. Haydi başlayalım!


#1 Sütyene Geri Dönüş

Pandeminin başından beri kadınların en çok kutladıkları şeylerden birisi makyajsız ve sütyensiz özgürce günler, haftalar geçirmekti. Ama tamamen sütyensiz bir yaşama geçmek iyi bir şey mi? Sütyen kötü bir şey mi? Hayır, sütyen kötü bir şey değil fakat tamamen sütyensiz yaşama geçmek sırt ve meme kaslarınız için en iyi seçenek olmayabilir. Sütyenler bugün bile çoğunlukla kozmetik amaçlarla üretiliyor ve sık sık rahatlığından çok görünüşüne göre üretilip, satın alınıyor. Fakat sütyen yokken de kadınlar oldukça seksiydi. Hatta sarkmış ve şişmiş memeler bereketi ifade ediyordu.


Sütyenin icadının tamamen estetikle bağlantılı olduğunu söyleyemeyiz. Sebebi aslında büyük beden memelere sahip olan kadınların kamburluk ve ağır bel ve sırt ağrıları çekmeleriydi. Bu amaçla meme kaslarına, sarkmaya ve bel ağrılarına destek olmak üçün icat edilen sütyen yıllar sonra estetik amaçlarla balenli ve destekli hale geldi. Evet, sütyenler rahatsız hissettiriyor olabilir fakat bu henüz doğru sütyeni bulamadığınız anlamına da geliyor olabilir. Eğer meme boyutunuz D kup ve üstü ise, sütyensiz yaşama adım atmadan önce sporcu sütyenleri ve iyi destekli baletleri denemenizi öneririz.



#2 Ilık Su ile Duş Almak

Sıcak suyla yıkanmanın kas rahatlaması dışında sağladığı bir fayda olmadığı gibi ciltte tahriş yaratabiliyor. Özellikle genital ve meme bölgelerinin sıcak ve soğuk ortamlardan çok etkilendiğini söylememize gerek yok sanırız. Meme uçlarımız oda sıcaklığında bir değişiklik hissettiği an selam veriyor zaten.


Peki sıcak su ile duş almak memelerimiz için iyi mi? Değil. Çünkü meme dokumuz hali hazırda oldukça hassas ve ince bir deri yapısına sahip. Kolunuzla meme yüzeyinizi kaşıdıktan 1 dakika sonra ikisini de kontrol etseniz meme yüzeyinde kızarıklığı fark edebilirsiniz. Siz siz olun, havalar da ısınırken ılık suya kendinizi alıştırmaya çalışın. Bu meme sağlığınıza iyi geldiği gibi metabolizmanızı da destekleyecektir ve daha ferah hissetmenizi sağlayacaktır.


#3 Dekolte Bölgesi Bakımı

Dekolte bölgesi genellikle kozmetik bir alan gibi gözükse de aslında kadınların cilt ve vücut bakım rutinlerinde en çok atladığı bölümdür. Nemlendirici sürmeyi unutup kurumaya terk ettiğimiz bir bölgedir bu yüzden de yaş aldıkça dekolte bölgemizde kırışıklıklar oluşur. Ayrıca dışarıya çıkarken sık sık parfüm sıktığımız, kararan mücevherler taktığımız ve güneş kremi sürmeyi unuttuğumuz bölgelerden birisidir. Dekolte bölgemizi cildimizin en bakımsız bölgesi haline getirmemek için bakım rutinimizde dekolte bölgesine de nemlendirici sürmek ve dışarıya çıkmadan önce mutlaka güneş kremi sürmeye hemen başlamalısınız!


Vazgeçmen Gereken Şey: Tuz

Diyetimiz modumuz, kilomuz ve organlarımızı doğrudan etkileyen bir günlük alışkanlık. Bu yüzden meme sağlığımızı da etkileyeceği aşikar. Yüksek tuz tüketimi özellikle adet haftamızdan bir hafta önce bize kendisini gösterir. Kilomuzda artış, eklemlerimizde şişlik ve memelerimizde ciddi hassaslıklar hissederiz. Bunun sebebi vücudumuzun tuz yüzünden oldukça su tutması ve dokulara yeterli suyu taşıyamamasıdır. Sadece meme hassasiyeti yapmadığı gibi şişlik, baş ağrısı ve şiddetli PMS semptomlarına da sebep olabilir. Eğer tuzu kaçırdığını düşünüyorsan mutlaka günlük su tüketimine minimum 2 bardak su eklemelisin.


Sürekli olarak reglinden sonraki hasta tuzu kesmeyi unutuyor musun? Hormonal döngü ve meme bakımı hatırlatmamıza kayıt olarak uygun haftada hatırlatmanı alabilirsin!

177 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page